neděle 4. prosince 2011

Kde jsme zapoměli ducha Vánoc?

Počasí se jistě z krásného podzimu mění na studenou zimu. Asi už víte jak kouzelným období pro mě podzim je, ale když se nad tím tak zamyslím, zima má také své ledové kouzlo, je magická, všechno je zabaleno v něžné bílé a je to čas oživlých pohádek.


Jako malá jsem zimu milovala, těšila se na sníh a Vánoce. Vzpomínáte ještě na to, jak jste byli Vy malý, co pro vás vánoce znamenaly? Jak jste se těšili?  Pro mě to byl nejlepší den v roce. Všichni byly hodný, v televizi šlo plno pohádek a pak přišel Ježíšek a já s dětskou naivitou se bála na některý dárek sáhnout, aby náhodou nezmizel. Pro děti to je krásný čas, ale pro nás odrostlé dětským střevíčkům? Lítáme s jednoho obchoďáku do druhého, když nemůžeme nic sehnat jsme rozladění a na svoje blízké protivní, utratíme plno peněz a jsme ve stresu jestli se dárek bude vůbec líbit. Poznáváte se v tom?

Kam se ale pak ztratil duch vánoc, užijeme si je vůbec? Vánoce jsou svátky vzájemné lásky a klidu. Přiznejme si, že náš celý rok je takový uspěchaný, rychlý jako celá dnešní doba. Tak proč na chvíli nevypnout, jen tak si natáhnout teplé ponožky zapnout si koledy a bezmyšlenkovitě se dívat z okna na poletující sněhové vločky? Jen se vraťme časem, tak deset let zpět, do období před vánocemi, jak jsme celý roztoužení čekaly, kdy přijde Ježíšek. Teď už na něj asi nikdo z nás nevěří, ale zkusme být, alespoň chvíli dětmi, těšme se, nemusí to být nutně na dárky, ale na to, že se celá rodina sejde, všichni jsou tak nějak šťastnější, laskavější. Tak pojďme si je letos pořádně užít. Já už se nemůžu dočkat cukroví a zdobení stromečku, balení dárků … asi jsem pořád ještě dítě.


2 komentáře:

  1. Miluji vánoce, miluji pohádky a hlavně své děti...a ono to všechno jde tak hezky dohromady. Máš hezký blog. Krásný advent.

    OdpovědětVymazat
  2. esej na podobnú temu som písala do školy, je škoda že už to nie je tak ako vtedy :(

    GIVEAWAY on my blog
    karissaworld.blogspot.com

    OdpovědětVymazat