úterý 17. dubna 2012

Když začnou být slova zbytečná...

Jsem člověk co nic neušetří, peníze hned utratím a sešity nikdy nedopíšu dokonce, v šálku od kávy vždycky nechám na dně a balzám na rty mě přestane bavit. Babička říká, že je to plýtvání, uznávám, že má pravdu. Šetřím něco jiného, snad cennějšího. Šetřím slova.
Náš jazyk je velmi bohatý na slovíčka, umí si s nimi hrát, má hezké zdrobněliny( ačkoliv nesnáším když tak někdo mluví). Ale taky v češtině nejdeme podle mě taková ,,nad slova“.

Jsem velmi romantická duše, sním o polibcích v dešti ,milostných dopisech, náručích plných kopretin a o lásce na celý život. Možná proto je pro nejkrásnějším českým slovem právě miluji tě. Je v něm tolik citu, lásky, pochopení. Zní daleko lépe než anglické I love you  nebo francouzské Je´taime. I když musím uznat, že Je´taime má svůj půvab, tak hezky klouže po jazyku, je jako dělané na šeptání., ale stejně pořád nemá na něžné české slova lásky.

Ale občas si ho nevážíme, jeden příklad za všechny, miluji pizzu,modrou, knihy,šaty a dlouhé rozhovory o politice.

 Nemůžeme přece milovat nějaké jídlo víc než osobu, která je nám na blízku, pomáhá nám a přejeme si s ní trávit všechen svůj čas. Nebo když už nemilujeme jídlo nebo facebook, milujeme nesprávné, píšeme to do každé zprávy říkáme skoro za každou větou.
Taky jsem taková byla, uklidňovala tím hádky a psala na konec každé smsky, aniž bych nad tím vůbec přemýšlela, bylo to automatické a ještě špatnému člověku, ale co, chybami se člověk učí. Nebo ne?

Myslím, že jsem se změnila, pořád mám stejné zlozvyky, ale dokážu si víc vážit, jiných věcí co bych dřív ocenit tolik nedokázala. Třeba slov, ranní rosy nebo krásy měsíce. Také jsem pochopila, že láska není o slovech, říct, že někoho máš rád umí každý, ale dokázat to je už větší oříšek. A vůbec to nemusí být posprejované zdi na zastávkách nebo tetování, nejlépe s podobiznou milované. Láska je o malých gestech, která jí dělají velkou. Myslím, že bod úspěchu je najít člověka co o tom mluvit nemusí, pomůže vám s matikou, půjčí karimatku ( protože jsme bordeláři a nevíme kde ta naše je J) nebo vám sežene hrocha. To jsou pak velká slova zbytečná.

5 komentářů:

  1. opravdu musím souhlasit :) nějaké „i laf jů" se může jít vycpat :( krásnější je miluji tě! :)♥

    OdpovědětVymazat
  2. skvělý článek. miluji Tě je skvělá fráze, já mám ráda ještě tu francouzskou je t'adore. (je t'aime už je takové ohrané)

    a hrocha mi sice Úžasňák nesehnal, ale myslím, že se k tomu schyluje. ;)

    OdpovědětVymazat
  3. nádherně napsané. I já si sním o romantických večerech, procházkách ruku v ruce, o noci v hotelu s milovaným člověkem... Máš krásnou duši a to se mi líbí.

    OdpovědětVymazat
  4. To je tak krásně napsané. Ten první odstavec mě nadchl, tak že jsem zkrátka musela číst dál. :)

    OdpovědětVymazat
  5. I love "the notebook", it's a so beautiful story, Ryan Gosling is gorgeous and incredible good actor !

    OdpovědětVymazat